Stammer Lee is de band rond zanger-gitarist Leo de Vlieger. Samen met bassist Peter Sorg en gitarist Anton van der Mee was hij begin jaren '90 actief bij Red Kidney. Met deze band behalen zij in 1990 de finale van de Grote Prijs van Nederland.

Als Red Kidney in 1995 stopt gaat Leo verder als Stammer Lee. Bij vriend en producer Oscar Holleman gaat hij op zoek naar een authentieke vorm in tekst en muziek, met invloeden van helden als Nick Cave, Johnny Cash, Lou Reed en Tom Waits. Tijdens meerdere opnamesessies wordt een uitgebreid repertoire vastgelegd, waarvan een selectie te horen is op de naamloze cd "Stammer Lee''.

Als semi-akoustisch trio richt Leo zich nu op live-concerten, met Peter op contrabas en Anton op gitaar. In 2001 wordt Anton opgevolgd door gitarist Rob van Rijswijk. Hij weet in korte tijd zijn eigen geluid in te passen. Door zijn ruime ervaring als arrangeur en componist wordt zijn invloed op deze terreinen ook steeds groter.

Door hun compacte bezetting heeft Stammer Lee op het podium een beheerst, intrinsiek en "open" geluid, waar de songs zich goed voor lenen. De band heeft alle ruimte voor het vertolken van hun muziek, geworteld in de beste traditie van de murderballad, country en blues. Live drumt Leo bij de songs, die niet zonder kunnen, waardoor Stammer Lee op het podium alsnog onverwacht stevig en groovend te zien is.

In 2005 komt alleskunner Leon van Egmond de band versterken. Met trombone, mondharmonica en orgel weet hij het bandgeluid te kleuren en te verrijken. Door deze ruimere bezetting wordt het bandgeluid dieper en gevarieerder. Nadat Rob de band helaas heeft verlaten, wegens te drukke werkzaamheden en studie, keert Anton weer terug. De oerbezetting is weer compleet en het voelt als of het nooit anders is geweest.

Vervolgens verschijnt de nieuwe cd "Victorie Tapes". Een aantal nummers is bij Oscar opgenomen, de rest in Leo's eigen Victoriestudio. Met de nieuwe cd op zak tourt Stammer Lee door Nederland.

In 2011 is er weer een verandering, zowel in de bezetting als in de line-up: Anton stopt en Leo neemt vanaf dat moment de gitaarpartijen voor zijn rekening. De opengevallen plek op de drums wordt ingenomen door Jan van Hoof.

Eind 2014 speelt oudgediende Anton bij een optreden weer een paar nummertjes mee en dat bevalt dusdanig goed dat hij al snel weer aansluit bij Stammer Lee. En weer een nieuw geluid, dat begin 2017 vastgelegd wordt op een nieuwe cd.

Line up:
Leo de Vlieger: zang, gitaar
Anton van der Mee: gitaar
Peter Sorg: bas
Leon van Egmond: trombone, mondharmonica, orgel, zang
Jan van Hoof: drums

Stammer Lee

Stammer Lee

Contact: Leo de Vlieger
06 51 17 03 67  |  info@stammerlee.nl